Syysrapsin syyslannoitus

Pellon kunto, muokkaus, kylvö, lannoitus

Syysrapsin syyslannoitus

ViestiKirjoittaja PetriL » 13 Heinä 2013 15:09

Kokeneimmat viljelijät korostavat syyslannoituksen tärkeyttä syysrapsin viljelyssä. Syksyllä voidaan antaa typpeä 30 kg/ha ympäristötukiehtojen mukaisesti, vaikka lannoituskokeiden perusteella typpioptimi on lähes kaksinkertainen. Fosforin käyttöä rajaa myös ympäristötuki ( 0-32 kg/ha). Fosfori kannattaa mullata, joten sen levitys tapahtuu syksyllä. Syksyn peruslannoitus tehdään viljavuustutkimuksen mukaisesti.
Pääravinteiden fosforin ja kalin lisäksi kannattaa varmistaa hivenravinteiden saanti. Rikki ja boori ovat tärkeimmät hivenet.

Rikinpuutos heikentää öljykasvien kasvua ja kukkimista. Rikin puutteessa myös litujen ja siementen määrä vähenee ja niiden koko pienenee. Koska rikki on entsyymien ja valkuaisten rakenneosana, rikillä on erittäin tärkeä vaikutus koko kasvuun. Rypsin siemenet sisältävät runsaasti rikkipitoisia aminohappoja.

Boori on erittäin tärkeää nopeasti kasvavalle uudelle solukolle. Se säätelee solukon rakennetta ja vaikuttaa solujen erilaistumiseen. Boorilla on keskeinen merkitys itämisessä sekä juurten ja heteiden kasvussa. Riittävä boori on tärkeä kukinnan onnistumiselle ja tasaiselle tuleentumiselle. Boori lisää siemen- ja öljysatoa

Rikin ja boorin lisäravinnetarpeita pystyy mittaamaan myös keväällä kasvustonäytteistä.
Liitteet
Syysrapsin lannoite (640x480).jpg
Syysrapsin lannoite (640x480).jpg (192.62 KiB) Katsottu 4853 kertaa
Avatar
PetriL
 
Viestit: 134
Liittynyt: 29 Tammi 2013 09:45
Paikkakunta: Iitti

Re: Syysrapsin syyslannoitus

ViestiKirjoittaja HUNSA » 14 Heinä 2013 20:11

Syyslannoituksen pienuutta voi torjua suurentamalla riviväliä 37,5-50cm ja lannoittamalla vain rivin kohdalle.Näin saadaan väkevä lannoite riville pienemmällä lannoitemäärällä,eikä tarvitse tehdä itämeren tuhoavaa ympäristörikosta :twisted: hah hah .Syys kasvusta ei ole varaa tingiä vaan kaikki keinot käytettävä...pahempi ympäristörikos on uusintakylvö jonkin järjettömän piiperryksen takia!
HUNSA
 
Viestit: 25
Liittynyt: 30 Tammi 2013 18:12


Paluu Pelto, Viljelytekniikka - Åker, Odlingsteknik

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa

cron