Tuliko kokeiltua?

Pellon kunto, muokkaus, kylvö, lannoitus

Tuliko kokeiltua?

ViestiKirjoittaja HUNSA » 29 Heinä 2013 22:43

Kaistaviljely kokemuksia ???Tuliko kokeiltua?Kerro kokemuksistasi..uusia kokeiluideoita ...meikäläisen kokeilut raisioagron huippufarmari sivuilla ja facebookissa
HUNSA
 
Viestit: 25
Liittynyt: 30 Tammi 2013 18:12

Re: Tuliko kokeiltua?

ViestiKirjoittaja juho » 06 Elo 2013 20:00

Reilu 10ha rapsia suorakylvettynä(6ha) ja lautasmuokattuna(reilu 4ha) 45 cm rivivälillä. Lannoite samasta vantaasta kuin siemenkin. SIementä meni suorakylvettyyn noin 3kg/ha ja lautasmuokattuun 4kg/ha. Kylvön jälkeen ajattelin että pellossa olisi tilaa reilusti hukkakauran kiertoon mutta olin väärässä. Olisi saanut mennä vähemmänkin. Kuvia ei nyt tähän pystynyt liittämään kun ovat liian isoja.
juho
 
Viestit: 2
Liittynyt: 06 Elo 2013 19:54

Re: Tuliko kokeiltua?

ViestiKirjoittaja HUNSA » 21 Tammi 2014 11:31

Mitä tuli?
Jatko idea maailmalta ..lienee kokeiltukin.Kylvökoneissa ,joissa on vannaskohtainen syvyydensäätö voisi käyttää tälläistä menetelmää. starttilannoite tai yytä siemenriville ja varsinainen lannoite syvemmälle seuraavaan riviin jossa ei ole siemeniä. Tai jos koneessa ei ole heinänsiemenlaatikkoa niin lannoitteen saa puolitettua siemenen vierestä,jos kylvää siemeniä joka toisella ja lannoitetta kaikilla.Tai vain 33% jos kylvää joka kolmannella siementä ja niillä kahdella lannoitetta syvemmälle..niin saataisiin lannoitepolte pois ja kuivana kesänä lannoite on kosteammassa.
HUNSA
 
Viestit: 25
Liittynyt: 30 Tammi 2013 18:12

Re: Tuliko kokeiltua?

ViestiKirjoittaja juho » 21 Huhti 2014 09:35

Noin 1600kg/ha läpi koko alalta, suorakylvetty oli parempi kuin lautasmuokattu. Lautasmuokattu jäi kylvettyä liian pintaan kun näin jälkeenpäin pohtii eroja. Kasvustossa hyvin paljon vaihtelua harvasta todella tiheään vaikka neliöllä saman verran kasveja. Taisi olla huono vaihtoehto ajaa kaikki apulanta kylvön yhteydessä samasta vantaasta kun ei satanut alkukesästä. Seuraavaksi olisi ajatus kokeilla että kylvön yhteydessä 100-150kg apulantaa ja loput pintalevityksenä.
juho
 
Viestit: 2
Liittynyt: 06 Elo 2013 19:54

Re: Tuliko kokeiltua?

ViestiKirjoittaja KariV » 11 Kesä 2014 07:21

HUNSA kirjoitti:Kylvetään siemen 2-4kg/ha kiinteään äestyspohjaan joka toisella vantaalla jolloin saadaan tilaa kokkareauran tai paremminkin kokkareharavan käyttämiselle.Eli laitamme peräharavan mahdollisimman takaviistoon ja siirrämme kaksi piikkiä kylvörivin kohdalle ja sidomme jesarilla tms piikit yhteen noin 1cm väli alapäähän.Tämä piikkipari poistaa liian maan pois siemenen päältä jättäen 1cm.Näin saamme taimet viikossa pintaan ,eivätkä rikatkaan saa etumatkaa.Mahdollisuudet lannoiterivin väkevöittämiseen jäävät starttilaatikon varaan..tosin tuplaantuhan starttikin jos laitta saman määrän joka toiselle riville.


Kokeilin tätä tänä vuonna, eli kylvin rypsiä vain joka toisella vantaalla, siemenmäärä oli noin 3,8 kg/ha. Tässä on se etu verrattuna joka kolmannella kylvämiseen, että kylvökoneen ajouralaitteen tekemät ruiskutusjäljet näkyvät.

Jos kylvää vain joka kolmannella, käy joko niin että ajourat jäävät kylvävien vantaiden väliin eikä niitä havaitse ollenkaan, tai sitten jos ajouran merkkaus sattuisi kylväviin vantaisiin niin tuleekin jo jopa kuuden vantaan levyinen ajoura. Tokihan joka kolmannella kylväessä ajosuunta näkyy kasvustosta hyvin jo muutenkin mutta jos ajouraa ei näy niin aina on päisteessä sitten mietittävä että mihinkäs rakoon nuo ruiskutustraktorin pyörät sitten tähdätään.

Starttilannoitetta siemenriviin oli mahdollista laittaa ymppiehtojen mukaan noin 40 kg/ha, eli joka toisella kylväen siemen kokee ikäänkuin olisi 80 kg/ha starttilannoitetta käytettävissä.

Joka toisella/kolmannella kylväessä on myös helpompi pienentää siemenmäärää. Joissakin kylvölannoittimissa saattaa alle 4 kg/ha kylvömäärillä olla syöttörattaan leveys jo säädettynä niin pienelle raolle että syöttö ei ole enää tasaista ja vannaskohtaisissa määrissä alkaa näkyä se jos syöttölaitteen kotelo on tehtaalla asennettu millin sivuun. Nyt kun kylvin joka toisella 3,8 kg/ha niin syöttörattaat olivat siinä säädössä kuten kylvettäessä normaalisti 7,6 kg/ha.

Tällä hetkellä taimet näyttävät oikein mukavilta, uskon että jatkan joka toisella kylvöä ensi vuonnakin.
KariV
 
Viestit: 6
Liittynyt: 22 Huhti 2013 20:41


Paluu Pelto, Viljelytekniikka - Åker, Odlingsteknik

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron