Glyfosaatti & ammoniumsulfaatti teho

Lajikkeet, kasvinsuojeluaineet

Glyfosaatti & ammoniumsulfaatti teho

ViestiKirjoittaja PetriL » 01 Tammi 2014 12:27

Öljykasvien rikkatorjuntaan käytetään myös glyfosaatia ennen kevätkylvöä. Sillä saadaan puhdistettua pelto. Muutamissa tilaisuuksissa on tullut vastaan yllätyksenä se, ettei glyfosaatin mukaan pidä lisätä mm. MCPA:ta. Se estää rapsin ja rypsin itämisen.

Toinen kestoaihe on ollut glyfosaatin teho yleensä. Aina ei ole saatu odotettua tehoa. Perussyy juolavehnäruiskutusten epäonnistumisiin on se, että homma voi mennä pieleen useassa kohdassa. Syy ei ole vain tehoaineen.

Glyfosaatti on valikoimaton hebisidi. Se toimii kaikkiin kasveihin samalla periaatteella. Yhdellä rikalla tehdyt testitulokset ovat siten sovellettavissa.
Glyfosaattiin lisätään mm. ammoniumsulfaattia. Se saattaa nopeuttaa tehoa, mutta lopulliseen tulokseen silläkään ei yksinään ole kovin suurta vaikutusta.
Veden kovuus on myös mainittu yhtenä syynä.
Kts. tuloksia tästä linkistä:
http://www.omafra.gov.on.ca/english/cro ... 1112a6.htm

Muualla GMO-maailmassa käytetään glyfosaatin yhteydessä lisäaineita ( esim. Sure StartHebicide ).
Tämä saattaa olla tarpeen silloin, kun ruiskutusaikaa täytyy pidentää, jotta tehoaineet saadaan osumaan kohteeseen eli rikat ovat sopivasa kasvun vaiheessa.
Silloin on järkevää korvata välttämätön toinen glyfosaattiruiskutus eri tyyppisellä aineella, joka antaa tehoa myös glyfosaatille resistentteihin rikkoihin.

Alla oleva materiaaliin on koottu nykyistä tietämystä hyvin. Pääsanoma on, että käytä riittävästi tehoainetta, kun juola on kasvun alussa.
http://www.extension.purdue.edu/extmedia/gwc/gwc-2.pdf
Avatar
PetriL
 
Viestit: 134
Liittynyt: 29 Tammi 2013 09:45
Paikkakunta: Iitti

Re: Glyfosaatti & ammoniumsulfaatti teho

ViestiKirjoittaja AriT » 11 Touko 2014 21:15

Olen käyttänyt ammoniumsulfaattia kolme-neljä vuotta veden pehmentämiseen, koska käytän kaivovettä. Alkujaan sain tiedon Koveron Eerolta, joka on puuhaillut jenkkien kanssa paljon. Monsanton RoundUp-esitteessäkin käsketään sitä aina lisätä, vaikkeivat sitä itse myykään.
En pysty omilla kokemuksillani vakuuttavasti todistamaan hyötyä, mutten usko siitä haittaakaan olevan.
Olen mittaillut Bernerin myymillä mittaliuskoilla ja todennut vastaavia tuloksia kuin heidän myymänsä X-Change ainekin.
Ostin nelisen vuotta sitten ammoniumsulfaattia lannoitteeksi lähinnä rypsille ja sitä olen sitten sekoittanut ruiskutusveteen ennen glyfosaatin lisäystä, jotta veden vapaat ionit kiinnittyisivät johonkin ennen tehoainetta.
Uskon asioitahan meillä on yllättävän paljon käytössä, niin aineiden kuin menetelmienkin muodossa. Tällä tavalla olen ainakin saanut edullisesti pehmennettyä kaivoveden, jos sillä nyt sitten on merkitystä.
AriT
 
Viestit: 13
Liittynyt: 31 Tammi 2013 21:06

Re: Glyfosaatti & ammoniumsulfaatti teho

ViestiKirjoittaja PetriL » 09 Elo 2016 11:11

Seppo Hunsa Nousiaisista lähetti seuraavat terveiset glyfosaattiin liittyen:
( ... tosiaan, glyfosaatti voi haitata itämistä helposti.
Tämä kannattaa muistaa myös syysrapsin kylvössä. )
--------------------------------------------------------------------------


Glyfosaatin käyttöön varovaisuutta


Nousiaisissa paleltuneen syysrapsin jälkeen kylvettiin kevätrapsia samoihin riveihin suorakylvönä tarkkuuskylvökoneella, jossa suorakylvövantaat.
Muutamat syysrapsit tuhottiin 1 l/ha glyfoa ennen kylvöä. Savi oli sentin verran tiiviksi liettynyt. Eli ainoat kohdat pellossa olivat 47,5cm välein olevat kylvörivit.

Viiden päivän kuluttua satoi 35mm ja pelto lainehti. Ilmeisesti vesi otti mukkaansa glyfoa kylvörivin kohdalle maan sisällekin. Savella taimettuminen kesti pitkään ja viotus aika paha, lehdet kuppilehtiä, tosin myöhäisemmät lehdet normaaleja, mutta kasvi ei täysin toipunut.
Myöhemmin alkanutta kukintaa kasvi yrittää paikataa heikolla loppukukinnalla. Läpäiseviillä kohdilla kuten turve ja hieta ei silmin havaittavaa ongelmaa, mutta lieviä ei silmillä näe. Näitä vanhan isännän nollaruutuja on sen verran paljon ja viimeisellä pellolla loppui keskenkin, että diagnoosi on 99% varma. Eikä tässä ruiskussa ole ollut mitään vaarallista 10 kuukauteen.

Voiko tämän yleistää suorakylvöpuolelle? Siellä kun käytetään suurempia määriä ja tiivistäviä märkiä kylvöjä on jouduttu viimevuosina tekemään, ainakin päisteet ovat vaaran vyöhykkeellä. Vaikkakin pienemmillä rivivälillä glyfon rikasuminen ei ole yhtä runsasta, mutta se viimeinen tonni voi jäädä saamatta...??

En ruiskuttaisi glyfoa, jos on luvattu runsasta sadetta kylvön jälkeen...riittäiskös kahden viikon varoaika???

terv. Seppo Hunsa
Liitteet
WP_20160627_003.jpg
WP_20160627_003.jpg (118.1 KiB) Katsottu 13653 kertaa
WP_20160710_001.jpg
WP_20160710_001.jpg (598.4 KiB) Katsottu 13653 kertaa
Avatar
PetriL
 
Viestit: 134
Liittynyt: 29 Tammi 2013 09:45
Paikkakunta: Iitti


Paluu Siemenet ja Kasvinsuojelu – Utsäde och Växtskydd

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron