Kevätöljykasvien lannoitus

Pellon kunto, muokkaus, kylvö, lannoitus

Kevätöljykasvien lannoitus

ViestiKirjoittaja PetriL » 28 Huhti 2016 15:53

Anne Kerminen, Yara Suomi 28.4.2016


Öljykasvien tasapainoinen lannoitus on tärkeä


Öljykasveille kylvön yhteydessä kivennäismailla suositeltava typen määrä on 100-120 kg/ha, runsasmultaisille maille riittää 80 kiloa. Pieni siemen ja hento taimi tarvitsevat sekä fosforia että kaliumia nopean alkukehityksen varmistamiseksi. Oikean ravinnesuhteen sisältävän lannoitteen käyttäminen varmistaa tasaisen kasvuston. Starttifosforin käytöstä on ollut hyötyä viileinä ja märkinä keväinä.

Kun kasvusto on selvinnyt ruusukevaiheeseen tiheänä ja kasvuolosuhteet on kunnossa, on hyvä hetki tehdä lisälannoitus typellä ja rikillä, öljykasveille suositellaan suurempaa rikkilannoitusta kuin viljoille. Typpi-rikkisuhteeksi suositellaan 5/1.
Varrenkasvuvaiheessa öljykasvien kehitys on nopeaa ja kaikkia ravinteita tarvitaan paljon, jotta lajikkeiden satopotentiaali tulee hyödynnettyä. YaraBela Sulfan on paras ratkaisu kun pellon rikkitila on punaisella ja sato-odotus korkea.

Kirpparuiskutusten yhteydessä öljykasveille suositellaan moniravinteisia lehtilannoitteita ja myöhemmin kuoriaistorjunnan yhteydessä booria kukinnan tehostamiseksi. Mikäli käytetään nestemäistä typpeä kannattaa seokseen lisätä rikkiä.

Lisää tietoa öljykasvien lannoituksesta ja koetuloksia:
http://www.yara.fi/lannoitus/kasvit/oljykasvit/
Avatar
PetriL
 
Viestit: 134
Liittynyt: 29 Tammi 2013 09:45
Paikkakunta: Iitti

Paluu Pelto, Viljelytekniikka - Åker, Odlingsteknik

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron