Viljelijätilaisuus 8.12.2016, Mäntsälässä

Mielenkiintoista maailmalla.

Viljelijätilaisuus 8.12.2016, Mäntsälässä

ViestiKirjoittaja PetriL » 29 Marras 2016 10:41

Kiinnostaako sinua syysöljykasvien viljely?

Syysrapsi ja –rypsi ovat onnistuessaan hyvin tuottoisia kasveja. Niiden kysyntä on tasaista ja varmaa. Syysöljykasvien viljelystä on saatu kokemuksia myös Suomessa. Viljely onnistuu, kun perusasiat ovat hallinnassa.

Tule mukaan 8.12. Mäntsälään kuuntelemaan vinkkejä.
Hirvihaaran Kartano, Kartanonlenkki 56.


Mitä kuuluu syysöljykasveille joulukuun pakkasissa?

11.00 Lounas
12.00 Tervetulosanat. ProAgria Etelä-Suomi.
12.10 Viljelykierto kunniaan! Tuloksia kaudelta 2016. Juha Helenius, ProAgria Etelä-Suomi.
12.40 Öljykasvimarkkinat vuonna 2017 ja 2018. Kati Lassi, Avena.
13.00 Tauko
13.20 Rapsi.fi-projektin tuloksia ja kokemuksia. Petri Lintukangas, Rapsi.fi projektivastaava.
13.50 Oikeilla panoksilla lisää kannattavuutta. Lasse Matikainen, Berner.
14.10 Ajankohtaista asiaa Bayerilta. Janne Laine, Bayer.
14.25 Pienryhmien kevät. ProAgria Etelä-Suomi.
14.30 Päätöskahvi ja tutustuminen syysrapsipeltoon säävarauksella.


Pienryhmätoiminta jatkuu vuoden 2017 puolella. Pienryhmät muodostetaan Uudenmaan alueelle sekä Kouvolan seudulle. Pienryhmien aiheina esimerkiksi:
-Tammikuussa syysöljykasvien syksy: onnistuiko muokkaus, kylvö ja lannoitus? Etanat? Kevään toimet pellolla.
- Maalis-huhtikuussa, mitä kuuluu syysöljykasveille ennen kasvukauden alkua, mahdollinen pellonpiennartapaaminen.
- Kesällä perehdytään kasvukauden erityspiirteisiin, mahdollisesti lajikevertailua kasvinjalostajien koeruuduilla sekä suunnitellaan syysöljykasvien sadonkorjuuta ja uutta kylvöä.
-Joulukuussa pienryhmän haluamaa asiaa syysöljykasvien viljelyyn liittyen.

Lisätietoja sekä ilmoittautuminen:
Terhi Mäkilä, terhi.makila@proagria.fi,
puh 040 7092 478.


Kevään pienryhmätoiminnan osallistumismaksu on 100 e/tila/pienryhmä + alv.
( Huom. 8.12.2016 on maksuton)

Seuraa ELINA -hankkeen tapahtumia http://www.proagria.fi/elina
Avatar
PetriL
 
Viestit: 134
Liittynyt: 29 Tammi 2013 09:45
Paikkakunta: Iitti

Re: Viljelijätilaisuus 8.12.2016, Mäntsälässä

ViestiKirjoittaja PetriL » 12 Joulu 2016 15:28

Kuva

teksti; Terhi Mäkilä/
Syysöljykasveista lisäpotkua viljelyyn

Elinvoimainen maatilatalous, ELINA-hanke järjesti yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ajankohtaisen syysöljykasvitilaisuuden 8.12. Hirvihaaran Kartanossa Mäntsälässä.

Päivän aluksi kuultiin ProAgria Etelä-Suomen talousasiantuntija Juha Heleniuksen alustus kasvivalintojen vaikutuksesta tilan talouteen. ProAgrian Lohkotietopankista kerättyjen vertailutietojen perusteella rypsi ja rapsi ovat tehneet tasaisinta ja enimmäkseen positiivista tulosta viljoihin verrattuna (2011-2015 tulokset). Myös satotasolla on suuri merkitys kannattavuuteen. Nykyisellä hinta- ja kustannustasolla vaaditaan 5:llä tai 6:lla alkavia viljasatoja (muutama vuosi sitten vastaava vaatimus oli 4 500 kg/ha). Mutta öljykasveilla (ja palkokasveilla) ”riittää” keskisato (1700-1800 kg/ha) kannattavaan tulokseen.

Kuva

Öljykasviasiantuntija Kati Lassi Avenalta kertoi öljykasvimarkkinoihin ja hinnanmuodostukseen vaikuttavista tekijöistä tuotannon ja kulutuksen osalta maailmanlaajuisella tasolla. Markkinahinnat ovat pysyneet viime vuosina suhteellisen vakaina, joka on tuonut omalta osaltaan varmuutta viljelyyn. Kati esitti myös arvion siitä, mille tasolle öljykasvien hinta lähitulevaisuudessa mahdollisesti asettuu.

Rapsi.fi-projektin tuloksista kertoi kiinnostuneelle kuulijakunnalle projektivastaava Petri Lintukangas. Esityksessä käytiin läpi niin lannoitusta, tuholaisasiaa kuin erilaisia muokkaus- ja kylvömenetelmiä. Havainnollistavien kuvien kautta saatiin esimerkkejä syysöljykasvien viljelystä. Petri kertoi myös tiivistelmän Ruotsin rapsimestari Gunnar Henningssonin keinoista onnistua öljykasvinviljelijänä.

Bernerin markkinointipäällikkö Lasse Matikainen pohti omassa puheenvuorossaan syysöljykasviviljelyn onnistumisen kulmakiviä. Esikasvivalinta näyttelee tärkeää osaa viljelyssä, oikean esikasvivalinnan kautta annetaan edellytykset oikea-aikaiselle kylvölle ja sitä kautta onnistumisen mahdollisuudet öljykasvin talvehtimiselle. Esikasveina voidaan käyttää aikaisten viljojen lisäksi esimerkiksi aikaista syysvehnää tai maanparannusmielessäkin hyvää apila+sinimailas+heinä-kasvustoa tai muita vastaavanlaisia ratkaisuja.

Bayerin puheenvuorossa agronomi Janne Laine kertoi mm. uudesta tulossa olevasta öljykasvien peittausaineesta (ei neonikotinoidi). Peittausaineen koetulokset näyttävät lupaavilta, käyttöön tuote saadaan aikaisintaan 2018.Tilaisuudessa todettiin, että öljykasvien viljely on viimevuosina lisääntynyt, ja pinta-alaa voidaan entisestäänkin lisätä. Syysöljykasvien viljelystä on Suomessa saatu myönteisiä kokemuksia, ne ovat onnistuessaan hyvin tuottoisia kasveja ja antavat viljatilalle arvokasta viljelykiertoa. Halukkuutta syysöljykasvien viljelyyn olisi, mutta moni kokee aloituksessa suurimmaksi ongelmaksi ja aloituksen esteeksi esikasvi-valinnan, minkä kasvin jälkeen syysöljykasvin kylvö onnistuisi parhaiten?


Iltapäivällä keskusteltiin myös ProAgria Etelä-Suomen hallinnoiman ELINA-hankkeen tarjoamasta pienryhmätoiminnasta Terhi Mäkilän johdolla. Hankkeen turvin on käynnistetty jo useita pienryhmiä mm. mallasohran ja kerääjäkasvien ympärille. Myös syysöljykasvi-aiheista pienryhmää ollaan perustamassa, ja tilaisuudessa muutamia pienryhmäläisiä jo ilmoittautuikin mukaan.

Päivän päätteeksi oli vielä mahdollisuus käydä tutustumassa läheisellä syysöljykasvilohkolla. Illan hämärtyessä käytiin pellonlaidalla vilkasta ajatustenvaihtoa syysöljykasvuston talvehtimisesta, viljelylohkon pinnanmuodoista ja muokkaushistoriasta sekä yleensä syysöljykasvien viljelystä, oikeaan pienryhmätoiminnan tapaan!

Kuva

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta ja antoisasta syysöljykasvipäivästä!
Avatar
PetriL
 
Viestit: 134
Liittynyt: 29 Tammi 2013 09:45
Paikkakunta: Iitti


Paluu Yleistä ja Tapahtumat – Allmänt och Händelser

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa

cron